DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanlığı, hem dünyada artış gösteren hem de Türkiye’de etkisini ciddi derecede hissettiren kuraklık ve su sorununu değerlendirdi.
Küresel ısınma sebebiyle dünya genelinde ciddi doğa ve çevre sorunlarının yaşandığı bilinmektedir. Bu sorunları farketmek ve dünyamızın geleceğini tehlikeye atmamak için kritik çözümleri üretmek bizlerin sorumluluğundadır.
Türkiye'de son altmış yılda yaklaşık yetmiş doğal oluşumlu göl kurumuştur. Bu durum üç Van Gölü hacminde suyun yok olduğunu bizlere göstermektedir. Bunun yanında ülkemize düşen yağış azlığı ve artan su tüketimi sebebiyle barajlarımızdaki doluluk oranları günden güne azalmaktadır. Ülkemizin en kalabalık nüfusuna sahip şehri İstanbul, bugün son on yılın en düşük baraj doluluk oranına sahiptir.
TÜİK tarafından hazırlanan rapora göre; 2020 yılında ülkemizde kişi başına düşen su miktarı 1.519 m3 olarak belirlenmiştir. Ülkemizin artan nüfusu göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşması beklenmekte ve 2030 yılı için kişi başına düşecek su miktarının 1.120 m3 olması tahmin edilmektedir. Bu verilere baktığımızda Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasında yer alacağı açıkça ortadadır.
Kuraklık ve su sorunu sadece doğa ve çevre ile alakalı alanlarda dikkate almamız gereken bir husus olarak görülmemelidir. Su, dünyada her alanda yer alan en birincil kaynakların başında gelmektedir. Su olmazsa doğal denge bozulur, canlıların yaşam kalitesi düşer. Su olmazsa tarımsal ve endüstriyel üretim verimi düşer, ekonomi bozulur. Su olmazsa kirlilik artar ve çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkar.
Suyumuza sahip çıkabilmek için;
1. Doğayı ve çevreyi korumalıyız.
2. Yeni yılda bir önceki yıla nazaran daha yeşil bir hayata merhaba demeliyiz.
3. Su kullanımı hakkında bilinçlenmeli, çevremizi bilinçlendirmeliyiz.
4. Evlerimizde, ofislerimizde ve kamusal alanlarda gereğinden fazla su tüketimi yapmamalıyız.
5. Modern şehirleşme sistemlerinde yağmur sularını kullanıma kazandıran sistemleri yaygınlaştırmalıyız. Su temizleme ve filtreleme sistemleri kullanımını artırmalıyız.
6. Su tüketiminin en yoğun olduğu alan olan tarım sektöründe tasarruflu sulama sistemlerini yaygınlaştırmalıyız. Bu sistemler için çiftçilere destek vermeliyiz.